menu

Ons ambacht

Meubelrestauratie is een ambacht uit andere tijden

Het is dat je in de verte het geluid van het verkeer op de drukke A1 hoort, maar anders zou je zweren dat je in een andere tijd terecht komt. Een tijd waarin er nog geen computers bestonden en geen volautomatische, van allerhande technische snufjes voorziene gereedschappen. Op de Molenallee in Wilp/Posterenk staat de werkplaats van Hekkers & van ‘t Spijker. Hier worden nog met de hand zwaluwstaartjes gemaakt en met een figuurzaag zijpanelen van een Amsterdams staand horloge uitgezaagd…

Een plaatsje met een molen midden in het dorp en denk er een werkplaats bij waar het naar lijm en hout ruikt. Doe je ogen open, je bent bij Hekkers & van ‘t Spijker in Wilp/Posterenk. In de werkplaats waar dag in en dag uit antieke meubelen met veel liefde en geduld worden gerestaureerd.

“Het meubelstuk kan ons niet slecht genoeg zijn”

17e en 18e eeuwse meubelen, maar ook meubelen uit deze tijd zolang ze maar van hout zijn gemaakt. Van particulieren, stichtingen, musea, kerken, overheidsinstellingen, liefhebbers van oldtimers (vooral de houten sturen zijn een gewild restauratie object), landgoederen en van iedereen die waarde hecht aan een verweerd of beschadigd stuk antiek. “Het meubelstuk kan ons niet slecht genoeg zijn. Als we een meubel hebben opgehaald, gaan we eerst met elkaar in overleg om te zien hoe we het gaan aanpakken. De potten beenderlijm of huidenlijm zijn de belangrijkste ingrediënten voor de restauratie. Deze worden bij ons het meest gebruikt. Degene die bij ons begint aan het meubel maakt het meubel van het begin tot het eind af.”

“Wij doen werkelijk bijna alles met de hand”

Bij Hekkers & van ‘t Spijker zijn ze geen handelaren, ze ‘doen’ alleen de restauratie om belangenverstrengeling te voorkomen. “Wie zijn wij om de waarde van een antiek meubelstuk te bepalen? Het gaat er bij ons om dat onze klanten het waard vinden, om welke reden dan ook, een stuk te laten restaureren. Dat kan ook gewoon zijn omdat het een kast van hun overgrootmoeder betreft waaraan ze gehecht zijn. Dit soort dingen is niet in geld uit te drukken, dit is pure liefde en passie.” Hout draaien, lijmen, fineren, politoeren, zwaluwstaartjes steken… “Wij doen werkelijk bijna alles met de hand.” En zoals gebruikelijk in een gilde, gaat het ambacht over van generatie op generatie.

Als ú iets wilt laten restaureren reken dan op een wachttijd van enkele maanden tot driekwart jaar. Maar dan hebt u wel uw meubelstuk, perfect afgewerkt, in oude staat terug.

Dit artikel verscheen eerder in Monumentaal, het magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen.