menu

Geschiedenis

Hekkers begint met collega van ‘t Spijker op een zolderkamer in Deventer

Het is 1922 en Nederland zit volop in de ‘Roaring Twenties’. En hoewel de echte crisisjaren nog moeten beginnen, is de werkeloosheid in die jaren fors. Ook Meubelmagazijn Cohen in Deventer, krimpt in en neemt noodgedwongen afscheid van een van hun ambachtslieden, de heer Hekkers. Als die, door de omstandigheden gedwongen, aangeeft voor zichzelf te willen beginnen, volgt zijn collega Van ‘t Spijker hem. Zij vestigen zich samen op een zolderkamer in het centrum van Deventer en de firma Hekkers & van ’t Spijker is een feit.

De 15-jarige Jan volgt zijn vader op

In eerste instantie richt de nieuwe onderneming zich op het kopiëren van antieke meubelen voor families in Deventer en directe omgeving. Maar doordat de vraag naar het restaureren van antieke meubelen hand over hand toeneemt, specialiseren beide heren zich hierin steeds meer. Oprichter Hekkers overlijdt helaas al op relatief jonge leeftijd. Zijn plaats wordt ingenomen door zijn 15-jarige zoon, Jan Hekkers, die het bedrijf samen met Van ‘t Spijker voortzet tot die laatste met pensioen gaat. 

Bekendheid buiten de stadsgrenzen

Inmiddels is het bedrijf verhuisd van de zolderkamer in het Bergkwartier, en zal het via locaties aan de Molenstraat en de Spinhuissteeg zich in 1966 weer in het Bergkwartier vestigen, in een voormalige stadsboerderij aan de Walstraat ditmaal. Tonnie Willemsen is een jaar eerder in dienst getreden en samen met Jan Hekkers weet het bedrijf vanuit het Bergkwartier steeds meer bekendheid op te bouwen buiten de stadsgrenzen. Het maken van meubelen op maat wordt niet uit het oog verloren, maar de restauratie van onder andere meubelen, kerk- en auto-interieurs blijft de boventoon voeren.

Tegenover de korenmolen in Posterenk

In 1982 wordt Jan Hekkers 65 jaar en neemt Tonnie het bedrijf over. Na een aantal jaren alleen te hebben gewerkt komt in 1987 René Westerveld in dienst en in 1995 versterkt Robin Willemsen het team. Door logistieke veranderingen in het centrum van Deventer, wordt de bereikbaarheid van het Bergkwartier een steeds groter probleem. In 2006 besluit Hekkers & van ‘t Spijker daarom, na 84 jaar, de stad te verlaten en een prachtige locatie te betrekken tegenover de oude korenmolen in het pittoreske Posterenk, onder de rook van Deventer. 

Een beloning voor het vakwerk

Daar heeft het bedrijf weer voldoende ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. In 2010 wordt er afscheid genomen van de titel “firma” en wordt door de toetreding van Rene en Robin als mede-eigenaren een VOF opgericht. Als in 2016 na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd Tonnie Willemsen uittreedt, staat er dan ook een vitaal bedrijf. In 2018 heeft Hekkers en van ‘t Spijker van Monumentenzorg het certificaat “Kennis en Kunde” toegekend gekregen, en in 2022 volgde de eervolle toekenning van het predicaat bij koninklijke Beschikking Hofleverancier. Een beloning voor het vele vakwerk dat sinds 1922 is geleverd en een blijk van vertrouwen voor een hopelijk nog lange toekomst.